Doel
Het Keniaanse onderwijs is sinds 2004 door de overheid verplicht gesteld en is in principe gratis. In de praktijk is het zo dat de ouders moeten betalen voor het schooluniform en de boeken. Dit bedrag is voor veel ouders te hoog, waardoor hun kinderen niet naar school kunnen. Daarnaast zijn de overheidsscholen in Kenia overvol met klassen tot wel 80 leerlingen. De kwaliteit van het onderwijs staat hierdoor onder druk.
In Mtangani hebben sommige kinderen de mogelijkheid om naar deze overheidsscholen te gaan. Veel ouders kunnen dit helaas niet voor (al) hun kinderen betalen. Onze basisschool in Mtangani geeft deze kinderen nu goed onderwijs.
Uitvoering
Eind 2015 zijn we gestart twee groepen. De leerlingen kregen tot die tijd les in de school voor de volwassenen. Ons plan was om een hele school te realiseren en de kinderen met behulp van sponsors naar school te laten gaan.
Het gehele jaar 2016 heeft in het teken gestaan van plannen bedenken, het sponsorproject opzetten, sponsors zoeken en de financiële middelen voor de bouw te vinden. Dat verliep allemaal zo voorspoedig dat we binnen een jaar een volledige basisschool hebben kunnen bouwen, te weten: acht lokalen, een kantoor, vier kleuterlokalen en uitbreiding van de toiletgebouwen.
In januari 2015 zijn we gestart met 60 kinderen. Vijf jaar later, januari 2020, waren we in staat om 400 kinderen goed onderwijs te bieden.
Omdat we duurzaamheid en zelfstandigheid hoog in het vaandel hebben staan, was ons plan om in 2020 de school over te dragen aan de overheid en er een publieke school van te maken. Op deze manier zouden we langzaam uit het project stappen en zou de school kunnen draaien op steun van de overheid en ouders. Daarmee gaf het ons de mogelijkheid om ons te gaan focussen op een nieuw project.
Toch heeft alles een andere wending genomen toen bleek dat we vanuit de overheid een zeer incapabele directrice kregen toegewezen. Al zeer snel hadden de ouders en wij door dat dit op vele vlakken niet goed ging. Binnen twee maanden na haar aanstelling hebben we besloten een nieuwe school te bouwen en vooral onze leerlingen die al 4 jaar bij ons naar school gingen weer een plaats te kunnen geven. De oude school staat nu onder toezicht van de inspectie. We verwachten dat ook deze school straks met een nieuwe directeur weer goed kan draaien. Maar dan zelfstandig, zonder onze steun.
We konden gelukkig een doorstart maken en hebben in korte tijd een nieuwe school kunnen bouwen. Deze school houden we nu in eigen handen, waardoor we het beleid in grote mate zelf kunnen bepalen.
En toen kwam de Covid-19 uitbraak…en in heel Kenia moesten de scholen gesloten blijven tot januari 2021. Op de nieuwe school kunnen we 300 leerlingen inschrijven, iets minder dan gewenst, maar op deze manier voldoen we aan de coronaregels.
Om het project goed te kunnen draaien hebben we een sponsorproject opgezet. Met een bedrag van 25 euro per kind per maand zijn de kosten gedekt van:
– de salarissen van de leraren, secretaresse, conciërge, schoonmaakster en beveiliging;
– ontbijt en lunch voor de kinderen en de leerkrachten;
– schooluniformen;
– schoolboeken en ander lesmateriaal;
– examens;
– bijscholing leerkrachten om het niveau van het onderwijs te verhogen;
– wifi;
– kosten op het gebied van onderhoud van de school;
– maandverband voor de meisjes in de bovenbouw om lesuitval te voorkomen;
Resultaat
- Sinds maart 2017 is de eerste school, Tuko Pamoja Junior School officieel geregistreerd door de Keniaanse overheid.
- Sinds januari 2020 hebben we Tuko Pamoja Junior School overgedragen aan de overheid, hierdoor werden de kosten van de school niet meer door ons betaald en zouden we ons kunnen focussen op nieuwe projecten.
- In 2020 heeft Stichting Mtangani een tweede school, Recoye School, gebouwd.
- De leerlingen worden door meer dan 250 individuele sponsors ondersteund.
- Kinderen komen dagelijks naar school, ouders zijn zeer betrokken en er is een actieve ouderraad.
- De school is een groot succes en staat zeer goed bekend in de regio. We werken op dit moment zelfs met wachtlijsten.